Успешна година измина за Северняшкия ансамбъл | 2022

Изминалата 2022 година бе изпълнена с огромни радости и успехи за Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Ансамбълът направи близо 60 изяви на територията не само на България, но и в чужбина на два континента – Европа и Азия. Общата публика на хор, оркестър и танцов състав за тази година наброява около 300 000 души, а към голямата колекция от награди бяха добавени още няколко.

Пускане на видеото

От началото на 2022 Северняшкият ансамбъл започна своите концертни изяви из села и градове в България. Част от тях бяха в Плевен, Ловеч, София, Свищов, Кнежа, Исперих и др. Ансамбълът беше част и от концерта „Фалмис и приятели“, организиран от Дружеството на банатските българи в България. 

Други знакови концерти бяха четири от поредицата „Кръстопът на приятелството“, осъществени с Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и ансамбъл „Пирин“. Три от спектаклите бяха в чест на хореографа Тодор Бекирски. 

Неспиращи овации Северняшкия ансамбъл получи и на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в град Пазарджик. 

Бяха проведени няколко образователни концерта пред ученици.

През декември певици от хòра за поредна година взеха участие в концерта на Плевенска филхармония „Аве Мария“ със солист легендарната Люси Дяковска. Състоя се и празничният концерт „Коледен благослов“, на който гости бяха дългогодишният солист на ансамбъла Димитър Димитров и учениците от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“. 

 

Унгария

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” спечели две награди от 27-мия Дунавски карнавал в град Будапеща, Унгария. Специална награда за музика получиха хорът и оркестъръ. 

Ансамбълът взе участие в концертните програми между 04.06 и 10.06, като бяха представени музикално-танцовите постановки “Видински танци”, “На север от Балкана”, “Лазарки”, “По Гергьовден” и “Шопска сюита”.

 

Пускане на видеото
Пускане на видеото

Швейцария

Безспорен успех е първата колаборация между фолклорен ансамбъл и духов оркестър. Такава беше изявата на Северняшкия ансамбъл с Гвардейския представителния духов оркестър към Националната гвардейска част. 

Българското гостуване във фестивала Basel Tattoo 2022“ бе първото такова за страната, като Северняшкият ансамбъл стана третият професионален фолклорен ансамбъл в света след руския „Игор Моисеев“ и мексиканския „Tenochtitlan“, който е поканен лично от директора Ерик Джулиард.

Съвместната работа на двата състава бе представена в град Базел. В рамките на 11 спектакъла Северняшкия ансамбъл и Духовия оркестър представиха общ проект по музика на Николай Братанов, подполк. Ради Радев и Атанас Бояджиев, и хореография на Мартин Мочков и Данаил Цолов. 

Корея

През септември танцовият състав на ансамбъла замина отвъд океана в Република Корея. Там той взе участие в най-престижния международен танцов конкурс в Корея – „Cheonan World Dance Competition“. 

 Танцовият състав представи емблематични постановки в няколко общи концерта заедно с другите интернационални групи. Участията бяха в градовете Чонан и Мокпо, като в единия от тях се състоя и масов уличен парад, на който всеки състав представи някоя от картините в репертоара си. Северняшкият ансамбъл успя да се завърне в България със сребърна награда

Пускане на видеото

 

В края на годината Северняшкиият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ беше отличен с награда за издигане престижа на Плевен в национален и международен мащаб.

Пожелаваме си още такива успехи за напред!

Дължим всеки един успех на вас – нашата публика. 

Благодарим за подкрепата и аплодисментите през изминалата година! 

Благодарим всички артисти на ансамбъла – без вас тази магия не би могла да съществува!

Нека следващата година донесе много здраве, любов и разбирателство!  Ще се видим отново и през новата 2023! 

Екип на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“: 

Директор: Данаил Цолов

Гл.худ.рък: Красимир Кондов

Диригент на хора: Анелия Макавеева

Помощник-диригент: Цветелина Николова

Диригент на оркестъра: Николай Борисов

Помощник-диригент: Иван Симеонов

Хореограф: Мартин Мочков

Репетитори: Мирослав Лазаров и Петя Стефанова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram