83 години Ангел Шопов | 2022

"Не ми е тъжно за годините, които са минали, защото бяха пълноценни и наградата ми е, че нещо оставям след себе си в ансамбъла и в нашия фолклор."

Ангел Василев Шопов е роден на 15 ноември 1939 година в с. Въбел, Никополско. Основно образование получава в родното си село, а гимназия завършва в Никопол. Баща му Васил обича да пее, а за малкия Ангел най-ценната вещ вкъщи е грамофонът. Любовта му към музиката е поощрена и през есента на 1950-а година му купуват 24-басов акордеон. През 1954 директорът на Никополската гимназия зачислява на Ангел нов акордеон „Велтмайстер“, където е и корепетитор на новосъздадения танцов състав към гимназията.

При един от гастролите си в Никопол изтъкнатият българския народен певец Илия Аргиров открива станалия известен гимназист и го кани в трупата си. От тогава Ангел Шопов не се разделя със сцената. През 1959 година идва първото признание за таланта му. Той става окръжен първенец като изпълнител на народна музика, а на републиканския фестивал се окичва с медал.

На 15 декември 1959 година Шопов е назначен за корепетитор на танцовия състав към Северняшкия ансамбъл. 1963 година бележи ново развитие в творческия път на Ангел Шопов. В резултат на прозорливата професионална оценка на маестро Иван Вълев и препоръката му, Ангел Шопов е назначен за диригент на народния оркестър на ансамбъла.

От 1992 година Шопов е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл и остава такъв до края на 1999г., когато приключва своята професионална творческа, изпълнителска и композиторска дейност в него. Оставя след себе си много оркестрови пиеси, солови песни, обработки за хор и оркестъм, музика към танцови постановки: „Пролетни настроения“, „Калушарска сюита“, „Стано, Станчице“, „Рада бял трендафил“, „Изгряла ми ясна звезда“, „Коледарско хоро“ и много други.

Носител е на много награди – „Златна лира“ на Съюза на музикалните дейци в България (1999), званието „Заслужил гражданин на Плевен“, орден „Св.св. Кирил и Методий“ – II степен. Посмъртно му е присъдено званието „академичен директор“.

Умира на 18 юли 2018 година.

 

Макавеева, А. (2019) „60 години Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен“. Плевен: МЕДИАТЕХ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ангел Шопов (1939 - 2018)