Да си спомним за Илиана Михова | 2022

Илиана Иванова Михова е родена на 15.10.1964 година в Габрово. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив през 1991 година. Работи като балетист и солист във Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

От 1991 до 2001 Михова е балетист в Северняшкия ансамбъл, а от 2001 е главен хореограф. В края на 90-те години работи и като лектор по български танци в музикалното училище в Плевен. От 2004 година, по покана на Пламен Николов, тя става щатен преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Тя е първият човек от Северняшкия ансамбъл, който води хореографска паралелка там.

През 1994 година, при 35 годишния юбилей на Северняшкия ансамбъл, Ангел Шопов заръчва режисурата на концерта на Илиана Михова и Албена Кръстева. През 2003 година тя подготвя хореографията към копродукцията на Драмантичен театър и Северняшки ансамбъл, наречена „Срещнали се луди млади“ (сценарист и режисьор проф. Надежда Сейкова). 

Емблема в творчеството на Михова е завещаната на Северняшкия ансамбъл постановка „Пролетни игри“  (солисти Танушка Арабаджиева и Лидия Цолова) по музика на маестро Георги Андреев и етнографски материали от Разградско на Митко Иванов. Танцът е част от концерт-спектакъла „Кристален извор“, направил своята премиера през 2004 година по повод 45 годишнината на Северняшкия ансамбъл.

Поклон пред паметта на Илиана Михова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Илиана Михова (1964-2006)