Да си спомним за Илиана Михова | 2022

Илиана Иванова Михова е родена на 15.10.1964 година в Габрово. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив през 1991 година. Работи като балетист и солист във Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

От 1991 до 2001 Михова е балетист в Северняшкия ансамбъл, а от 2001 е главен хореограф. В края на 90-те години работи и като лектор по български танци в музикалното училище в Плевен. От 2004 година, по покана на Пламен Николов, тя става щатен преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Тя е първият човек от Северняшкия ансамбъл, който води хореографска паралелка там.

През 1994 година, при 35 годишния юбилей на Северняшкия ансамбъл, Ангел Шопов заръчва режисурата на концерта на Илиана Михова и Албена Кръстева. През 2003 година тя подготвя хореографията към копродукцията на Драмантичен театър и Северняшки ансамбъл, наречена „Срещнали се луди млади“ (сценарист и режисьор проф. Надежда Сейкова). 

Емблема в творчеството на Михова е завещаната на Северняшкия ансамбъл постановка „Пролетни игри“  (солисти Танушка Арабаджиева и Лидия Цолова) по музика на маестро Георги Андреев и етнографски материали от Разградско на Митко Иванов. Танцът е част от концерт-спектакъла „Кристален извор“, направил своята премиера през 2004 година по повод 45 годишнината на Северняшкия ансамбъл.

Поклон пред паметта на Илиана Михова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Илиана Михова (1964-2006)