Мартин Мочков на 50 години | 2023

Днес Мартин Мочков, хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, празнува своята 50 годишнина!

Пожелаваме му много здраве, щастие и нови творчески моменти!  

Своя юбилей, както и 25 години творческа дейност, Мочков ще отпразнува на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен на 25.11 с концерт-спектакъла „Пътят…“.  

Мартин Мочков е роден през 1973 година в семейство на изкуството – Надка Томова и Величко Мочков, артисти на Северняшкия ансамбъл. Като дете е част от плевенския Фолклорен ансамбъл „Мизия“.

След завършване на средното си образование, Мочков постъпва за кратко като танцьор в Северняшкия ансамбъл. През 1994 г. заминава в Пловдив, за да следва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Така съдбата го среща с Фолклорен ансамбъл „Тракия“, където той успява да израсне не само като танцьор, но и като хореограф.  През 1997 г. Мочков поставя хумористичния танц „Запас“, който към настоящия момент е част от репертоара на Северняшкия ансамбъл.

В началото на новия век Мочков става част от трупата на Нешка Робева в София, където освен като изпълнител той успява да се изяви и като постановчик в спектаклите „Орисия“ и „Двата свята“

Автор е на много постановки за различни колективи в страна –  „Розобер“, „Гроздобер“, „Флоричика“ (Ансамбъл „София-6“),  „Самодивска сватба“, „Ропни“ (Ансамбъл „Дилянка“), „Проклятието“, „Войните на Самуил“, „Тояги“, „Войните на змея“(Трупата на Нешка Робева),  „Българка бяла тракийка“, „Русалци“, „Гадаене“ (Северняшки ансамбъл) и др.

През 2017, по покана на Община Плевен, Мочков постъпва като хореограф-постановчик в Северняшкия ансамбъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram