Поредни награди за Северняшкия ансамбъл | 2022

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”, град Плевен, спечели две награди от 27-мия Дунавски карнавал в град Будапеща, Унгария. Специална награда за музика в конкурсната вечер получиха хорът и оркестърът. Второто отличие, с което артистите допълниха внушителната си колекция, бе “Сребърен верижен мост”. Ансамбълът взе участие в концертните програми между 04.06 и 10.06, като представиха музикално-танцовите постановки “Видински танци”, “На север от Балкана”, “Лазарки”, “По Гергьовден” и “Шопска сюита”.

Емблемата на ансамбъла –  „Тъкала ли си”, от маестро Иван Вълев, звуча не само в концертните програми, но и извън тях. Певиците на ансамбъла поздравиха гражданите и туристите на Будапеща няколко пъти във вид на флашмоб. Кулминация бе уникалното им изпълнение на песента в „Музея на музиката“ в Будапеща.

Северняшкият ансамбъл бе лично поздравен от Негово Превъзходителство посланикът на Република България в Унгария г-н Христо Полендаков, който уважи с присъствието си няколко от концертните програми.